Drukarka fiskalna z oprogramowaniem

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten punkt stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba zarządzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

Dr Farin ManDr Farin Man. účinné hubnutí pilulky

W realizacji w pokojach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie kierowane istnieje w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało podstawowych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i ciężką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stoliku na nasze rozliczenie. Dodatkowym atutem istnieje możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co poprawia ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być dobre wymiary, idące na jej swobodne wykorzystywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a ponadto świeży i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na głębokie monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z grubszych nakładów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można pobrać na ostatni punkt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym być szansę jej przetestowania oraz przeszkolenia gości z prawd jej zastosowania i jedności z programami do obsługi punktów restauracyjnych.