Pakowanie prozniowe sosnowiec

Próżniowe pakowanie żywności jest najwspanialszym środkiem na zapewnienie jej przed zepsuciem. Z ostatniej formy korzystają, zarówno, producenci, jak również gospodarstwa domowe. Można wyróżnić narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w woreczku foliowym, lub w pojemniku do tego przeznaczonym. Urządzenia te są zgrzewy na krawędzi worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, mogą być często dłużej przechowywane, zachowując przy tym normalną wilgotność, konsystencję, gust i zapach, a równocześnie są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na metoda działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w którego wnętrzu odkłada się worek wspólnie z wynikiem. Jej długą wadą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu bierze się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą jest wyjątkowo możliwość wykorzystania w ciągu produkcji, znacznie tanich worków typu PA/PE, co zdecydowanie zmniejsza koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na placu jest wysoki wybór pakowarek komorowych, co daje na jej dobry dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich rodzajów, i wielkości. Dedykowane są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym w produktem, wybiera się na zewnątrz, a do środka, na listwę zgrzewającą, nasuwa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwolą na pakowanie artykułów o fantazyjnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Wadą jest ponad dużo mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz wyższe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są głównie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.